
Makaron ze sklepu nie umywa się do tego, który możemy przygotować sami. Kupiony makaron przeważnie nie zawiera w ogóle jajek albo zawiera jakieś sztuczne substytuty jaj.
Dlatego warto zainwestować w maszynkę do makaronu i posilić się na przyrządzenie własnego ciasta, które będzie o niebo lepsze niż najlepszy makaron ośmiojajeczny kupiony w markecie.
Sekretem jest oczywiście przygotowanie idealnego ciasta, które powinno się składać wyłącznie z jaj i mąki, ale maszynka do makaronu jest narzędziem bez którego ciężko będzie nam się obejść.
Dlatego warto zainwestować w maszynkę do makaronu i posilić się na przyrządzenie własnego ciasta, które będzie o niebo lepsze niż najlepszy makaron ośmiojajeczny kupiony w markecie.
Sekretem jest oczywiście przygotowanie idealnego ciasta, które powinno się składać wyłącznie z jaj i mąki, ale maszynka do makaronu jest narzędziem bez którego ciężko będzie nam się obejść.

Składniki na ciasto na domowe ravioli:
- 250 g mąki – około 2,5 szklanki
- 2 jajka (całe)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę należy wysypać na blat i uformować stożek, dodajemy soli i wbijamy 2 całe jajka i 4 żółtka
- Na początku zagniatania aby połączyć jajka z mąką możemy posłużyć się łyżką lub widelcem. Kiedy całość się połączy możemy zacząć wyrabiać ciast ręcznie. Jeśli ciast jest zbyt wilgotne i za bardzo się klei należy podsypać delikatnie mąką. Jeśli jest zbyt wilgotne spryskać delikatnie wodą.
- Ciasto ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
- Kiedy ciasto zacznie odchodzić samo od rąk, wkładamy je do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą żeby nie wyschło. Przykryte wstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Wyciągamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę, a potem formujemy kulę i dzielimy na cztery ćwiartki. Każdą ćwiartkę wałkujemy na cienki płat – tu bardzo pomocna jest maszynka do makaronu – po czym, wykrawarką albo kieliszkiem, wycinamy kawałki ciasta na domowe ravioli.
- Na środek wyciętego płata kładziemy farsz, przykrywamy drugim płatem, sklejamy brzegi, starając się usunąć powietrze ze środka.
- W garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Lekko solimy. Do gorącej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy przez 2-3 minuty (czas zależy od grubości ciasta) od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.