Makaron ze sklepu nie umywa się do tego, który możemy przygotować sami. Kupiony makaron przeważnie nie zawiera w ogóle jajek albo zawiera jakieś sztuczne substytuty jaj.
Dlatego warto zainwestować w maszynkę do makaronu i posilić się na przyrządzenie własnego ciasta, które będzie o niebo lepsze niż najlepszy makaron ośmiojajeczny kupiony w markecie.
Sekretem jest oczywiście przygotowanie idealnego ciasta, które powinno się składać wyłącznie z jaj i mąki, ale maszynka do makaronu jest narzędziem bez którego ciężko będzie nam się obejść.



Składniki na ciasto na domowe ravioli:

  • 250 g mąki – około 2,5 szklanki
  • 2 jajka (całe)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy wysypać na blat i uformować stożek, dodajemy soli i wbijamy 2 całe jajka i 4 żółtka
  2. Na początku zagniatania aby połączyć jajka z mąką możemy posłużyć się łyżką lub widelcem. Kiedy całość się połączy możemy zacząć wyrabiać ciast ręcznie. Jeśli ciast jest zbyt wilgotne i za bardzo się klei należy podsypać delikatnie mąką. Jeśli jest zbyt wilgotne spryskać delikatnie wodą.
  3. Ciasto ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
  4. Kiedy ciasto zacznie odchodzić samo od rąk,  wkładamy je do miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą żeby nie wyschło. Przykryte wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. Wyciągamy ciasto, wyrabiamy przez chwilę, a potem formujemy kulę i dzielimy na cztery ćwiartki. Każdą ćwiartkę wałkujemy na cienki płat – tu bardzo pomocna jest maszynka do makaronu – po czym, wykrawarką albo kieliszkiem, wycinamy kawałki ciasta na domowe ravioli.
  6. Na środek wyciętego płata kładziemy farsz, przykrywamy drugim płatem, sklejamy brzegi, starając się usunąć powietrze ze środka.
  7. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Lekko solimy. Do gorącej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy przez 2-3 minuty (czas zależy od grubości ciasta) od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.